Nie potrafię tego zrobić proszę o pomoc i wytłumaczenie. :(
karaoke. : Wyznacz liczby a,b tak aby liczby 1,a,b,10 tworzyly ciag artmetyczny
Jak to zrobić ?
24 mar 18:15
Janek191:
Mam być
a − 1 = b − a ⇒ b = 2a − 1
b − a = 10 − b ⇒ 2 b = 10 + a
−−−−−−−−−
2*( 2a − 1) = 10 + a
4a − 2 = 10 + a
3a = 12
a = 4
====
b = 2*4 − 1 = 7
============
24 mar 18:18
karaoke. : I to wszytko ?
24 mar 18:20
Janek191:
Tak
24 mar 18:21
Saizou :
albo tak
10=1+3r
r=3
a=4
b=7
24 mar 18:22
karaoke. : Dzięki
24 mar 18:23
karaoke. : A jak mam podpunkt b) a,b,c tak aby liczby : 2,a,b,c , 100 tworzyły ciąg arykmetyczny. To wtedy
jak ?
24 mar 18:24
Saizou :
no pomyśl sama/sam
skoro to ciąg arytmetyczny to a5=a1+4r i masz r, a2=a1+r, a3=a1+2r......
24 mar 18:28
karaoke. : skąd to a5 ?
24 mar 18:30
Hajtowy:
a1⇒a1=2
a2⇒a1+r=a
a3⇒a1+2r=b
a4⇒a1+3r=c
a5⇒a1+4r=100
24 mar 18:31
Saizou :
a
1=2
a
2=a
a
3=b
a
4=c
a
5=100
stąd
24 mar 18:31
karaoke. : A możesz mi powiedzieć czemu a2=a bo tego nie wiem.
24 mar 18:33
Saizou : a2 to tylko nazwa również może tam być g2
24 mar 18:34
karaoke. : Nie umiem tego
24 mar 18:35
Hajtowy: a,b,c tak aby liczby : 2,a,b,c , 100 tworzyły ciąg arytmetyczny
stąd
kolejno... a1, a2, a3, a4, a5...
24 mar 18:35
karaoke. : No tak ale dlaczego jest równe a ? a nie np.4
24 mar 18:35
Hajtowy:
wyraz1 = 2
wyraz2 = a
wyraz3 = b
wyraz4 = c
wyraz5 = 100
Pasuje tak?
24 mar 18:37
karaoke. : Aha w taki sposób. Dzięki
24 mar 18:37
Saizou :
bo tak masz napisane w treści (zakładam ze w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny)
24 mar 18:38
karaoke. : A jeszcze mam coś takiego.
Wstaw między liczby 1 i 25 :
a) siedem liczb tak aby otrzymać ciąg arytmetyczny.
I jak wtedy takie coś robić ?
24 mar 18:39
Saizou :
1,a,b,c,d,e,f,g,25
no i teraz sam/sama
24 mar 18:41
karaoke. : a1=2
a2=a
a3=b
a4=c
a5=d
a6=e
a7=f
a8=g
dobrze ?
24 mar 18:43
Hajtowy:
1, 7 liczb, 25
razem masz 9 liczb
a1 = 1
a2 = a1+r
a3 = a1 + 2r
....
a9=a1+8r
24 mar 19:00