Wyznacz dziedzinę funkcji:
Matejko: Wyznacz dziedzinę funkcji:
| | 1 | |
f(x)= |
| dla x należącego <0;2pi> |
| | sin2x−1 | |
sin2x=/1
czyli odpowiedzi to <0;2pi>\
π4}
{5π4} tak?
24 mar 18:13
Matejko: ?
24 mar 18:19
Mila:
Dobrze.
sin(2x)=1⇔
k=0
k=1
k=2
| | π | | 5π | |
odp .x∊<0,2π>\{ |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | |
24 mar 18:29
Matejko: a mogę prosić o małe wyjaśnienie ? jak jest sin2x to trzeba wziąć tak jakby podwójny przedział
jak ja tu zrobiłem a jakby nie było przedziału to wtedy wystarczyłoby tylko pi4?
24 mar 18:34
Matejko:
24 mar 18:42
24 mar 18:51
Matejko: Mila super że jesteś a powiedz mi jak rozwiązywać takie równania? jak ejst 2x czyli opatrzymy w
szerszym przedziale? 2x większym ? a jaby było 1/2x to patrzylibysmy w 2x mniejszym
przedziale?
24 mar 19:11
Mila:
Pokażę na przykładach.
| | π | | 5 | |
4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
Z tego obliczasz x.
| 1 | | π | | 1 | | 5 | |
| x= |
| +2kπ lub |
| x= |
| π+2kπ /*2 |
| 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +4kπ lub x= |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
24 mar 19:17
Matejko: wiem, ale mi chodzi z przedziałami zrób to samo z przedziałem <0;2π>
24 mar 19:18
Matejko:
24 mar 19:24
Mila:
Rozwiązujesz jak podałam, potem sprawdzasz, które rozwiązania należą do podanego przedziału,
jeśli o to proszą.
24 mar 19:27
Matejko: a było tak że jak mamy sin2x=1/2 to rozwiązujemy i podajemy odpowiedzi takjaby w 2 razy
szerszym przedziale?
24 mar 19:42
Matejko: będę robił twoim sposobem dzięki
24 mar 19:50