Ciąg
Black: Proszę o wytłumaczenie ciągów arykmetycznych i średniej arykmetycznej. Oraz pomoc w rozwiązaniu
zadań.
oblicz różnicę i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an) :
a) a1= − 4 a4=5
24 mar 18:06
Black: Ludzie jak ja mam to zrobić ?
24 mar 18:10
...:
wylicz r a potem znając a1 i r napisz wzór na wyraz ogólny an
24 mar 18:11
Black: Łatwo powiedzieć gorzej zrobić. Czyli jak jakbyś mógł mi podpowiedzieć ?
24 mar 18:12
Black: czyli r będzie równe 3 tak ?
24 mar 18:13
...:
a
4=a
1+3r
a
4−a
1=3r r=

a
n=a
1+(n−1)r
24 mar 18:14
karaoke. : r=3
24 mar 18:15