wykres
marcelina: Prosta k równoległa do osi Ox przecina wykres funkcji y= |4/x| w dwóch punktach A i B . Wyznacz
współrzędne punktów A i B jeżeli wiadomo, że razem z punktem C = (− 4,− 2) tworzą trójkąt o
polu 6.
24 mar 18:04
marcelina: proszę o podpowiedź. od czego zacząć ?
24 mar 18:05
...:
24 mar 18:19
marcelina: jak wyliczyć te punkty ?
24 mar 20:00
marcelina: ?
24 mar 20:09
marcelina: Proszę nie mam pojęcia jak się za to zabrać
24 mar 20:12
marcelina: pomożecie?
24 mar 20:21
Eta:

Jeden ze sposobów:
Punkty A i B są symetryczne względem osi OY i należą do wykresu
f(x) to:
| | 4 | | 4 | |
A(−x, |
| ) , B(x, |
| ) , x>0 |
| | x | | x | |
→ →
| | 1 | |
P(ΔABC)=6 P= |
| |d(CA, CB)| |
| | 2 | |
| | 4 | | 4 | |
→CA= [−x+4, |
| +2] , → CB=[x+4, |
| +2] |
| | x | | x | |
| | 4 | | 4 | |
to: |(4−x)*( |
| +2)−(x+4)*( |
| +2)|= 12 i x>0 |
| | x | | x | |
dokończ ..... ,
24 mar 20:44
Eta:
No i co? "marcelina, maja" .... zamurowało Cię ?
24 mar 20:58
MAJA: dziękuję
24 mar 21:20
Eta:
No
24 mar 21:22
...:
... i tak prosząc o podpowiedź ... wyprosiła gotowca −
24 mar 21:23
Eta:
"...... " Ty też czasem "wrzucasz" gotowce
24 mar 21:24
24 mar 21:26
...:
... bo też miewam nieraz miękkie serce −
24 mar 21:27
Eta:
24 mar 21:27
MAJA: sam rysunek nie wiele pomógł. ale wystarczyła by już pierwsza linijka rozwiązania ETA'y
dziękuję bardzo jeszcze raz

Jesteś pewien że wyprosił(a)
24 mar 21:27
MAJA:
24 mar 21:32