Nierówność, układ równań i zobwód trójkąta
Ice_tea: 1) Rozwiąż nierówność 100−(x−10)
2 > x
2) Rozwiąż układ równań
3) Oblicz pole oraz odwód trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne mają długości 4cm i
12cm.
24 mar 18:01
Radek:
102−(x−10)2>0
a2−b2
24 mar 18:05
Janek191:

1) 100 − ( x − 10)
2 > x
100 − ( x
2 − 20 x + 100) > x
− x
2 + 20 x − x > 0
− x
2 + 19 x > 0
− x*( x − 19) > 0
x
1 = 0 x
2 = 19
więc
x ∊ ( 0 ; 19)
=============
Dodatkowo rysunek
24 mar 18:09
Uczę się: .
24 mar 18:09
Janek191:
2)
4x + y = 6 ⇒ y = 6 − 4x
x − 3 y = − 5
−−−−−−−−−−−
y = 6 − 4x
x − 3*( 6 − 4x) = − 5
x − 18 + 12x = − 5
13x = 18 − 5
13 x = 13
x = 1
====
y = 6 − 4*1 = 2
===========
24 mar 18:12
Ice_tea: Dziwne rozwiązania, ja robiłam inaczej. Mimo to dzięki.
24 mar 19:13