Ciąg arykmetyczny i średnia arykmetyczna.
ViposAdamigos: oblicz różnicę i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego :
a)a1=6 a3=20
b)a1=−4 a4=5
c)a1=9 a6=6i1/2
d)a1=13 a10=−23
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak to zrobić. Nie umiem wyznaczyć wzoru.
24 mar 17:50
J: a3 − a1 = 2r
24 mar 17:51
ViposAdamigos: jak to 2r ?
24 mar 17:52
J: an = a1 + (n−1)r
24 mar 17:52
ViposAdamigos: Ale to wtedy podstawiamy np. podpunkt a) a1=6, a3=20
To wtedy bierzemy 20 −6 czy jak ?
24 mar 17:54
ViposAdamigos: Bo pisałeś/aś że a3−a1
24 mar 17:54
J: a3 = a1 + 2*r
24 mar 17:57
ViposAdamigos: no to wtedy otrzymamy a3 − a1=2r
i jak dalej ?
24 mar 17:58