wielomian
johnson: Wszystkie pierwiastki równania 2x3+ax2+bx+c=0 są liczbami rzeczywistymi. Obliczyć sumę
kwadratów tych pierwiastków, jeżeli wiadomo, że ab=2c. Następnie znaleźć równanie algebraiczne
stopnia czwartego którego trzy pierwiastki są iloczynami liczby 2 i pierwiastków danego
równania stopnia trzeciego a czwarty pierwiastek jest liczbą 1
ze wzorów Viete'a wiadomo, że :
x1+x2+x3=−a2
x1x2+x1x3+x2x3=b2
x1x2x3=−c2
ok i co dalej.. ?
24 mar 17:34
Wazyl: (a+b+c)2=a2+b2+c2+2(ab+cb+ac)
24 mar 17:38
johnson: raczej (x1+x2+x3)2=a24 ⇒
x12+x22+x32+2(x1x2+x1x3+x2x3)=a24 ⇒
x12+x22+x32=a24−b
tylko jak teraz wyznaczyć a, b i c
24 mar 17:57