RozwiążL
Matejko: Rozwiąż:
cos4x−cos3x= prosze o wskazówkę jak rozwinąć to cos4x i cos3x bo nie wiem
24 mar 17:30
PW: Ale co dalej:
cos4x − cos3x = ...
wolałbym pełną treść zadania, bo często bywa tak, że się narobimy zupełnie niepotrzebnie.
24 mar 17:34
Matejko: to jest zupełnie pełna treść zadania
24 mar 17:44
Matejko: miałobyć =0
24 mar 17:45
Matejko:
24 mar 18:06
PW: No właśnie, mamy równanie
cos4x = cos3x
− nic nie trzeba przekształcać, po prostu przypomnieć sobie jak wygląda rozwiązanie równania
cosα = cosβ.
24 mar 18:30
Matejko: nie wiem
24 mar 18:35
Matejko:
24 mar 19:45
ZKS:
cos(x) = cos(y)
x = y + k * 2π ∨ x = −y + k * 2π
24 mar 19:59