| sinα + cosα | ||
1. | = 1 + tgα | |
| cosα |
| sinα + tgα | 1 | |||
2. | = 1 + | |||
| sinα | cosα |
| cosα + ctgα | 1 | |||
3. | = 1 + | |||
| cosα | sinα |
| tgα * (1 + ctg2α) | ||
4. | = ctgα | |
| 1 + tg2α |
| ctgα * (1 + tg2α) | ||
5. | = tgα | |
| 1 + ctg2α |
Nastepne dwa zresztą tez. Z resztą pomożemy.
|
| |||||||||||||||||||||
4. L = | = | = | ||||||||||||||||||||
| 1 + tg2x | 1 + tg2x |
| tg2x +1 | 1 | |||
= | = ctgx = P | |||
| tgx(1 + tg2x) | tgx |
| sinx | cosx | |||
1. L = | + | = tgx + 1 = P , 2 i 3 podobnie. | ||
| cosx | cosx |