Proszę o spr.
Magda: dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 9 . Kąt nachylenia przekątnej
graniastosłupa do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
policzyłam sin60 wyszło mi 6√3 czyli moje D
policzyłam tg60 wyszło mi 3√3 to moja przekątna
policzyłam z tego a czyli podstawiłam d=a√2 a√2=3√3 czyli a wyszło 3√6
no i teraz podstawiłam pod wzór na V i wynik wyszedł mi 108+108√6
Czy to jest dobrze ?
24 mar 16:17
dero2005:

h = 9
d = 3
√3
24 mar 18:27