matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę.
Pati:
1.Oblicz granicę.
3
6
9
3n
lim(
+
+
+ ... +
)
n
3
n
3
n
3
n
3
n→
∞
1
2. Z wykorzystaniem definicji granicy ciągu wykaż, że lim (1 +
) = 1
3n
n→
∞
24 mar 16:08
Wazyl:
Wykorzystaj twierdzenie o trzech ciągach. 2 masz podane jak zrobić/ co wykorzystać
24 mar 17:17
Pati:
ale nie wiem jak to zrobić
25 mar 19:54
Janek191:
3,6,9, ..., 3 n − ciąg arytmetyczny o b
1
= 3 , r = 3 i b
n
= 3n spr. b
n
= b
1
+ ( n −1)*r = 3 + ( n −1)*3 = 3 + 3 n − 3 = 3n więc S
bn
= 0,5*( b
1
+ b
n
)*n = 0,5*( 3 + 3n)*n = 1,5 n + 1,5 n
2
Mamy więc
3
6
9
3 n
3 + 6 + 9 + ... + 3 n
a
n
=
+
+
+ ... +
=
=
n
3
n
3
n
3
n
3
n
3
1,5 n + 1,5 n
2
1,5
n
+ 1,5
=
=
n
3
n
więc lim a
n
= 0 n→
∞
26 mar 01:08