trygonometria
olka: Wyznacz zbiór rozwiązań:
a) równania cos2x−cosx=0
b) nierówności cos2x≤cosx
w przedziale <0,2π>
ODP
a) x∊ {0: 23π: 43π: 2π}
b) x∊ <0, 23π> ∪ < 43π,2π>
24 mar 16:03
J: a) ⇔ cosx − sin2x − cosx = 0 ⇔ cos2x + cos2x − 1 − cosx = 0 ⇔ 2cos2x − cosx − 1 = 0,
teraz podstawienie cosx = t i warunek t ∊ <−1,1>
24 mar 16:11
olka: z delty wyszło
t1= −12 v t2= 1
x∊ (−12,1) ∪ <0,2π>
co dalej?
24 mar 16:33
J: | | 1 | |
Nie tak... cosx = − |
| lub cosx = 1 i x ∊ <0,2π> |
| | 2 | |
24 mar 16:37