rownanie symetralnej
goska: Napisz równanie symetralnej odcinka AB wiedzac ze
A=(−1,2) B=(3,6)
Proszę o pomoc : )
24 mar 15:41
J:
1) Wsp. kierunkowy prostej AB
2) Srodek odcinka AB , punkt C
3) Równanie prostopadłej do pr AB, przechodzacej przez punkt C.
24 mar 15:44
goska: Srodek mam o wspolrzednych 1 i 4.
A kierunkowy i to 3 pol. Jak to obliczyc ?
24 mar 15:49
J:
| | 6 −2 | |
Wsp.kierunkowy pr.AB a = |
| = .... , prosta prostopadła ma współczynnik a1 = |
| | 3 +1 | |
24 mar 15:52
goska: No to a=−1
24 mar 15:53
J:
Nie, a1 = − 1 , czyli proste prostopadłe do pr.AB mają równanie y = − x + k i teraz znajdź
tą,która przechodzi przez punkt C
24 mar 15:55
goska: Nie wiem o co Ci chodzi..xd
24 mar 15:59
J:
Wszystkie proste prostopadłe do prostej AB mają równanie y = − x + k , różnią się tylko
współczynnikiem k. Spośród nich wybierz tą ( oblicz dla niej k ), aby przechodziła przez punkt
C (środek odcinka AB)
24 mar 16:04
daras: a wiesz co to symetralna

narysuj sobie to w ukł. OXY
24 mar 16:06