wyznacz rownanir prostejbprzechodzacej przez dwa punkty
patrycja: Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkty P i Q. Zapisz to rownanie w postaci Ax + By
+ C = 0.
a) P(1, 2) Q(−4, −4)
Moglby mi ktos pomoc, bo przeksztalcam do postaci y = ax + b jednak robie jakis blad bo
wychodzi mi a = 65
24 mar 15:33
anonim: Dobrze ci wychodzi
24 mar 15:36
patrycja: Chocby i nawet to nie wiem jak przeksztalcic cisg dalszy
24 mar 15:37
J: | | −4 − 2 | | 6 | |
y − 2 = |
| (x − 1) ⇔ y −2 = |
| ( x −1) ⇔ 5y −10 = 6(x−1) ⇔ −6x +5y − 4 = 0 |
| | −4 − 1 | | 5 | |
24 mar 15:37
Janek191:
P =( 1; 2) Q = ( − 4; − 4 )
y = a x + b
więc
2 = a*1 + b = a + b
− 4 = a*(−4) + b = − 4a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 − (−4) = ( a + b) − ( − 4a + b)
6 = 5a /: 5
−−−−−−−−−
| | 6 | | 4 | |
b = 2 − a = 2 − |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
zatem
5y = 6 x + 4
Odp.
6 x − 5 y + 4 = 0
=============
24 mar 15:40