dodawanie, odejmowanie potęg + notacja wykladnicza
xyz: nie jestem w stanie rozwiązać tych dwóch zadań...
w drugim właściwie zabrałem się za pierwszy przykład, ale po podzieleniu przez 2 wychodzi mi
13,2 a powinno 1,32...
bardzo proszę o pomoc!
http://iv.pl/images/75752981560818155707.jpg
24 mar 15:32
Janek191:
| 6*1021 *4,4*102 | |
| = 13,2*1021 + 2 − 4 = 13,2*1019 = 1,32*1020 |
| 2 * 104 | |
24 mar 15:46
xyz: a pierwsze zadanie? chociaż jeden przykład?
24 mar 20:17
Piotr:
| | 328(34−32) | |
a) |
| = 32(32−1) = 9*8 = 72 |
| | 328 | |
24 mar 20:22
xyz: Czy mógłbyś wytłumaczyć, jak to zrobiłeś?
24 mar 20:31
Piotr:
wyciagalem przed nawias. nic wiecej..
24 mar 20:33
xyz: A czy z innymi przykładami postępować podobnie?
24 mar 20:33
Piotr:
no tak. wyciagac przed nawias, doprowadzac zaeby byla ta sama podstawa, korzystac z praw
dzialan na potegach.
24 mar 20:35
xyz: niestety nie rozumiem. nie wiem skąd wytrzasnąłeś tam 34 − 32, następnie wyszło 32(32−1(ta
jedynka, skąd ona?)
24 mar 20:43
Piotr:
no dzialania na potegach sie klaniaja.
| | 332 | | 330 | |
332 − 330 = 328( |
| − |
| ) = 328(34−32) |
| | 328 | | 328 | |
24 mar 20:48