fk
karn: mamy takie coś:
x2−2x
potem jest przejście na: (x−1)2−1
i teraz jak do tego przejść? jak znaleźć ten wzór skróconego mnożenia? znaczy wiem, że po
wymnożeniu dostajemy to samo, a ta "−1" jest właśnie żeby dostać to co było wcześniej, ale nie
rozkimian jak to znaleźć.
tutaj mam kolejny przykład:
x2−8x
i nie wiem jak mam przejść w te kolejną formę
proszę o wyjaśnienie, chociaż nie wiem czy napisałem to przynajmniej w 1% logicznie
24 mar 15:18
karn: dobra do tego 2 przykładu możemy dać takie coś:
(x−4)2−16
prawda?
czyli trzeba po prostu w głowie rozkminić co pasuje tak?
24 mar 15:20
pigor: ..., np. tak :
x
2−2x= x
2−2*x*1+1
2−1
2= (x−1)
2−1
x
2−8x= x
2−2*x*4+4
2−4
2= (x−4)
2−16 i to tyle , reszta to wprawa ,
24 mar 15:54