Układ równań, hmm?
H++:
No to mam zadanko, wyszedł mi taki układ równań. Mam problem z wyliczeniem x oraz y, probowalem
wiele razy.
24 mar 14:59
wredulus_pospolitus:
a gdzie Ty tu równania widzisz

Bo ja patrze i patrzę, ale nadal nic nie widzę
24 mar 15:00
H++: 1/ mnożenie przez xy
2/ mnożenie przez (x+1)(y−1)
Dalej, wyjda glupoty
24 mar 15:00
H++: przepraszam, źle zapisalem
24 mar 15:00
24 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
| 36 | | 36+6y | | 6 | |
| +6 = |
| ... czyli x = |
| |
| y | | y | | 6+y | |
| 36 | | 39+3y | | 36 | | 39+3y | |
| + 3 = |
| ... czyli |
| = |
| |
| y+1 | | y+1 | | | | y+1 | |
| | 12*(6+y) | | 13+y | |
... czyli |
| = |
| |
| | 12+y | | y+1 | |
no i 'na krzyż'
i rozwiązujesz otrzymane równianie kwadratowe
24 mar 15:07
H++: Możesz wyjaśnic ten zapis 1? Nie bardzo widzę to
36 / y +6 = 36 + 6y / y
24 mar 15:12
H++:
24 mar 15:34