Oblicz objętość
martine: 1. Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 30.
Przekątna ściany bocznej ma długość 5. Oblicz V.
2.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym stosunek długości krawędzi podstawy do krawędzi bocznej
wynosi 1:2. Suma długości wszystkich krawędzi wynosi 54. Oblicz V.
24 mar 14:43
martine: Pomoże ktos ? prosze
24 mar 17:39
dero2005:

S = 5
6a + 3h = 30 ⇒ h = 10 − 2a
a
2 + h
2 = S
2
a = 3
h = 4
24 mar 18:11
dero2005:

3a + 3l = 54
9a = 54
a = 6
l = 12
h =
√l2 − (23hp)2 = 2
√33
24 mar 18:19
martine: Dziekuje bardzo
24 mar 18:27