zadanie
kamczatka: Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś by wyjaśnił jak się odczytuje kąty proste w figurach ze
stereometrii, bo nie mogę tego zrozumieć. Mam do tego 2 zadania, w których jest kąt prosty i
nie wiem czemu on tam jest. Nie chcę żebyście mi je rozwiązywali tylko powiedzieli czemu tam
jest kąt prosty.
ZADANIE 1
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt ABCD, a krawędź |AS| jest wysokością ostrosłupa o długości
12. Oblicz pole powierzchni całkowitej wiedząc, że najdłuższa krawędź boczna wynosi 5
√10, a
stosunek długości boków prostokąta wynosi 5:9
Rysunek:
http://iv.pl/images/07003858901931936220.jpg
ZADANIE 2
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC. Krawędź AS jest wysokością ostrosłupa
oraz |AS| = 8
√210, |BS| = 118, |CS| = 131. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
24 mar 14:21
24 mar 14:22
kamczatka: W 2 zadaniu chodzi mi szczególnie o kąt SAC skąd tam 90 stopni ?
a w zadaniu 1 skąd kąt 90 stopni w kącie SAC ?
24 mar 14:24
PW: Rozumiem, że SA jest wysokością w zadaniu 2. Skoro tak, to SA jest prostopadła do każdej
prostej przechodzącej przez A i leżącej w płaszczyźnie podstawy.
24 mar 14:29
kamczatka: gdzie mogę znaleźć te wszystkie definicje kiedy coś jest prostopadłe do czegoś ?
24 mar 14:31
PW: Znajdź twierdzenie o trzech prostopadłych.
24 mar 14:34
kamczatka: i to zawsze jest taka zasada tak samo w zadaniu 1 ? Te twierdzenia tak napisane że ciężko jest
je zrozumieć.
24 mar 14:37
PW: Twierdzenie mówi, że jeżeli prosta jest prostopadła do dwóch prostych leżących na płaszczyźnie
krzyżujących się w punkcie A, to jest prostopadła do wszystkich prostych leżących na tej
płaszczyźnie i przechodzących przez A. Wtedy nazywa się ją prostą prostopadłą do płaszczyzny.
Brzmienie definicji i twierdzenia opanuj jednak w wersji podręcznikowej.
24 mar 14:45
kamczatka: to w zadaniu 1 też to twierdzenie zostało wykorzystane ?
24 mar 14:59
PW: Tak, jakakolwiek prosta leżąca w płaszczyźnie podstawy i przechodząca przez A jest prostopadła
do SA.
24 mar 15:02
kamczatka: to teraz mówisz chyba o 2 zadaniu a czy w 1 zadaniu to samo twierdzenie zostało wykorzystane ?
24 mar 15:03
PW:
W obu zadaniach AS jest wysokością, czyli prosta AS jest prostopadła do płaszczyzny podstawy
(czytaj: do każdej prostej leżącej na tej płaszczyźnie i przechodzącej przez A).
24 mar 15:15
kamczatka: to jeszcze spytam w 1 zadaniu Prosta AS też tworzy kąt prosty z przekątna AC ?
24 mar 17:10
kamczatka: ?
24 mar 20:19
dero2005:
Tak
24 mar 20:45