Help
Waski: ciąg liczbowy
an=nn+1 i wykazać monotonicznosc ciagu
Jak mam to podstawie nie potrafię tego potem juz se wylicze
an+1−an. ratunku musze to na juz
24 mar 11:00
wredulus_pospolitus:
| | an+1 | |
a możesz przecie skorzystać z |
| |
| | an | |
do badania monotoniczności
24 mar 11:07
Tadeusz:
... a możesz i "po swojemu"
| n+1 | | n | | (n+1)2−n(n+2) | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| i wnioski −  |
| n+2 | | x+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
24 mar 11:50
5-latek: JUz po sparwdzienie wiec cale to wyrazenie jst dodatnie czyli >0 (ciag rosnacy
Licznik 1>0 i mianownik jest tez wiekszy 0 bo n nalezy do N+
24 mar 13:59