Podaj współrzędne wierzchołka C.
Błażej: Punkt A (1,2) oraz B (7,4) są sąsiednimi wierzchołkami kwadratu. Podaj współrzędne wierzchołka
C.
24 mar 10:31
wredulus_pospolitus:
1) tworzysz prostą przechodzącą przez punkty A i B
2) wyznaczasz prosta prostopadłą do tej prostej, przechodzącą przez punkt B
3) wyznaczasz długość odcinka AB
4) 'odkladasz' taką długość na prostej wyznaczonej w (2)
5) masz dwie możliwe pozycje punktu C
24 mar 10:35
Błażej: 2=1a+b
4=7a+b
2=6a/:6
1/3=a
2=1*1/3+b
b=5/3
AB y=1/3x+5/3
a1*a2=−1
1/3*a2=−1
a2=−3
Dł. odcinka AB 4√10
i co dalej ?
24 mar 10:44
PW: Nie chce mi się śledzić powyższego rozumowania, zaproponuję inne − wywodzące się ze sztuki
posługiwania się cyrklem i linijką. Zakładam, że wierzchołek C leży w odległości a od B.
Symbolem a oznaczyłem długość boku kwadratu, czyli
a = |AB|.
Jednocześnie C leży w odległości a√2 od A (AC jest przekątną kwadratu).
Wystarczy napisać równania okręgów:
− o środku B i promieniu a
− o środku A i promieniu a√2.
Wspólny punkt tych okręgów to C (oczywiście są dwie możliwości, jak pisał wredulus
w punkcie 5).
24 mar 11:15
5-latek: A wektorami najprosciej
Nie tak dawno jak 2 −3 dni temu to zadanie bylo wiec sobie poszukaj
24 mar 13:55
5-latek: I wykorzystac taka wlasnosc : ze w ukladzie wspolrzednym rowne wektory maja rowne wspolrzedne
24 mar 13:57
PW: 5−latek ma rację, uczeń zdający maturę na
poziomie rozszerzonym między innymi:
e) oblicza współrzędne oraz długość wektora; dodaje i odejmuje wektory oraz mnoży je przez
liczbę,
f) interpretuje geometrycznie działania na wektorach,
g) stosuje wektory do rozwiązywania zadań, a także do dowodzenia własności figur,
h) stosuje wektory do opisu przesunięcia wykresu funkcji
(cytuję
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Akty_prawne/rozp_zm_stand.pdf
− rozporządzenie Ministra w sprawie standardów ...).
Starałem się rozwiązać na poziomie podstawowym

.
24 mar 14:25
walt: To ja się tego podejmę,
Wyznaczam prostą AB
2=a+b
4=7a+b
Wyznaczam prostopadłą prostą do prostej AB wykorzystując współrzędne B
y=−3x+b
b=25
y=−3x+25
|AB|=
√(7−1)2+(4−1)2)=
√36+4=2
√10
Wyznaczam współrzędne punktu C, który leży na prostej BC
C=(x,−3x+25)
|BC|=
√(x−7)2+(−3x+25−4)2
√10x2−140x+490=2
√10 / *()
2
10x
2−140x+490=40
x
2−14x+45=0
x
1=5 x
2=9
x
1=5 V x
2=9
y=10 y=−2
C=(5,10) lub C=(9,−2)
25 mar 19:03