Logiczne podejscie nauczyciela
Kombinator3000: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku 2dm.
Nie chodzi mi o rozwiązanie zadania ale o to czy rozwiązanie można zapisać w cm.
Wynik miałem w cm i dostałem za to 0 pktów.
czy to zmienia jakoś sens i rozumienie całego zadania.
Prosiłbym o wypowiedz osób kompetentnych.
24 mar 10:00
5-latek: Jesli nie miales napisane w jakich jednostkach masz podac dlugosc tego promienia to nie
powinienes dostac 0 punktow
24 mar 10:03
Kombinator3000: Ale chodzi mi o to czy mogę się podać na twoje kompetencje bo ciężko jest zaargumentować to
wypowiedzią np rówieśnika
24 mar 10:13
wredulus_pospolitus:
Jeżeli w zadaniu jest jest podane w jakich jednostkach przedstawić wynik, wynik można
przedstawić w dowolnej jednostce, byleby wynik był prawidłowy.
Mozliwe, ze 0pkt wzięło się z błędnego rozwiązania.
24 mar 10:15
PW: Jeżeli napisałeś, że 2 dm = 20 cm i policzyłeś promień okręgu w centymetrach, to odpowiedź
jest poprawna.
24 mar 10:22
Kombinator3000: oczywiście że wynik był prawidłowy nie był bym aż tak zawzięty nawet dyskutowałęm z moją
nauczycielka na ten temat.
24 mar 10:23
J: Też uważam,że skoro nie było polecenia , wynik podaj w dm , to można podać go w cm.
24 mar 10:29
PW: Jako stary nauczyciel powiem tak:
Jeżeli nie napisałeś w odpowiedzi jednostek, tylko podałeś odpowiedź
to odpowiedź jest
błędna. Przyjmuje się, że odpowiedź jest podawana w tych samych
jednostkach, w których podane były wymiary. Nie można domyślnie przyjmować zmiany jednostek.
Jeżeli natomiast napisałeś w rozwiązaniu i w odpowiedzi, że zmieniłeś jednostki na centymetry,
to odpowiedź jest poprawna.
Mam tylko pytanie: po co to robiłeś − po co zmieniłeś jednostkę? W żaden sposób to nie
ułatwiało rozwiązania.
24 mar 10:37
Mila:
Napisz jaką dałeś odpowiedź, chodzi mi o dokładny zapis. Być może w tym tkwi problem.
24 mar 15:31
Kombinator3000: Niewiem dlaczego zanieniłem to była kartkòwka a ja jakoś wole robic zadania w centymetrach ,tak
po prostu czuje się w nich pewniej otóż tak: zadanie rozwiązane było dobrze odrazu na początku
zadania napisałem że,2dm=20cm i rysunek opisałem w cm jak i odpowiedź. Natomiast moja
nauczycielka tłumaczyła to tym iż na maturze będzie trzeba kodować wyniki, co jest oczywiście
prawdą lecz w zadaniach na maturze jednostkę wiodącą według moich informacji mamy zawartą w
treści zadania np.(wynik podaj w centymetrach) tu niebyło podane w jakich jednostkach należy
podać wynik .Zadanie było na 100% dobrze ale niewypada podważać kompetencji nauczyciela bez
opinii innych nauczycieli więc stąd znalazło się tu moje pytanie.
24 mar 16:21
J: | | √3 | | √3 | |
Pytanie jest czy podałęś odpowiedź: r = 10 |
| , czy też : r = 10 |
| [cm] ? |
| | 3 | | 3 | |
24 mar 16:24
Kombinator3000: Napisałem że był znak [cm]
24 mar 16:33
Mila:
| | √3 | | √3 | |
Zapis 10 |
| oznacza 10+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 10√3 | |
Należało podać : |
| cm. |
| | 3 | |
Jeśli nie ma w poleceniu,że wynik w dm, to możesz podać wynik w cm.
W zadaniach kodowanych najprawdopodobniej nie będzie jednostek albo w poleceniu będzie podane w
jakich jednostkach wyrazić szukaną wartość.
A w ogóle zadania kodowane to wielkie nieporozumienie, być może zrezygnują z tego(?).
24 mar 18:48