dowód
kasia: wykaz, że jeżeli trójkąt jest równoramienny, to odcinki dwusiecznych kątów przy podstawie,
zawarte w tym trójkącie, mają taką samą długość.
Narysowałam trójkąt ale jaki mam napisać dowód? Proszę o pomoc
24 mar 09:56
wredulus_pospolitus:
α ponieważ mamy dwusieczną równoramiennego
'mały trójkąt' (o ramionach w i x) jest równoramienny ... w takim razie w=x (logiczne)
β sobie równie na mocy odpowiedniego twierdzenia o kątach przy prostych przeciętych
skoro dwa 'boczne' trójkąty mają dwa takie same kąty i jeden bok (pomiędzy tymi kątami) to są
to trójkąty przystające ... w takim razie y=z
c.n.w.
24 mar 10:02
PW: Trójkąt równoramienny ma oś symetrii k − prostą zawierającą wierzchołek i środek podstawy.
W symetrii osiowej obrazem kąta jest kąt przystający (o tej samej mierze), a więc obrazem
jednej z dwusiecznych jest druga (kąty utworzone przez dwusieczne i półproste zawierające
podstawę są przystające). Wobec tego odcinki dwusiecznych zawarte w trójkącie też są
przystające (mają równe długości).
Dobrze by było po narysowaniu wprowadzić oznaczenia literowe i powyższy dowód napisać używając
tych oznaczeń.
24 mar 10:10
PW: O, niepotrzebnie się trudziłem. Uszanowania, wredulusie.
24 mar 10:12
pigor: ..., lub
jeśli D,E punkty przecięcia dwusiecznych ramion AC=BC odpowiednio,
kąt wierzchołkowy ACB wspólny i równe miary kątów CAE=CBD, zatem
ΔAEC ≡ ΔBDC przystające (cecha kbk), więc |AE| = |BE| c.n.w. . ...
24 mar 10:57
kasia: jejku co to znaczy c.n.w.
a ten dowód to jest wszystko to co napisane
24 mar 11:16
wredulus_pospolitus:
c.n.w. −−− Co Należało Wykazać

to co napisałem to jest 'objaśnienie' ... Ty musisz to "ładnie ubrać w zdania"
w końcu nie możesz napisać, np.: "... skoro dwa 'boczne' trójkąty mają ... "
Rusz głową przyszła kobieto ... rusz głową.
24 mar 13:32