:)
anita22: | | 1 | | |x−1| | | |x+2| | |
f(x)= |
| x+ |
| + |
| narysuj wykres funkcji  |
| | 2 | | x−1 | | x+2 | |
24 mar 08:16
mietek: znasz definicję modułu?
24 mar 08:18
anita22: znam, próbowałam to zrobić ale wyszły mi jakieś cuda i chciałabym się upewnić czy mam dobrze
24 mar 08:27
PW: Cuda polegają na tym, że
| | |u| | | |u| | |
|
| = 1 lub |
| = −1, |
| | u | | u | |
w zależności od znaku u.
Należy więc rozpatrywać przedziały (−
∞,−2), [2,1) i [1,
∞), na których ułamki mają wartość
1 lub −1.
24 mar 09:11
PW: O, o, oczywiście przedziały otwarte, bo x=−2 i x=1 nie należą do dziedziny!
24 mar 09:12
PW: To już napiszę jeszcze raz:
− Należy rozpatrywać przedziały (−∞,−2), (−2, 1) i (1,∞).
Na pierwszym oba ułamki mają wartość −1, na drugim pierwszy ułamek ma wartość −1 i drugi 1, na
trzecim przedziale oba ułamki mają wartość 1.
24 mar 09:29
anita22: ....
24 mar 20:06
anita22:

wyszło mi coś takiego, mógłby mi ktoś powiedzieć czy tak ma być oczywiście jednostki nie są
tutaj idealne
24 mar 20:19
anita22:
24 mar 20:42
PW: Te kółeczka muszą być puste wszystkie (to co pisałem o 9:14 − liczby −2 i 1 nie należą do
dziedziny). Na kolejnych przedziałach otwartych będą to wykresy funkcji:
24 mar 21:49