..
mata: Złożylismy w banku 20 000 zł. W pierwszym roku roczna stopa procentowa była równa 6% a w drugim
5,2%. Oblicz kwotę odsetek, ktora otrzymamy po dwoch latach, jezeli sa one obliczane wg.
reguly procentu skladanego.
moglby ktos mnie napraowadzic chociaz
24 mar 00:20
Janek191:
Odsetki po roku:
6 % z 20 000
0,06* 20 000 = 1 200
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Kwota po roku oszczędzania
20 000 + 1 200 = 21 200
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odsetki po dwóch latach
1 200 + 0,052*21 200 = 1 200 + 1 102,40 = 2 302,40
Odp. 2 302,40 zł
=============
24 mar 06:58
daras: wujek Google Cię naprowadzi tylko trzeba go zapytac
24 mar 09:11