dowód
tomek1: Wykaż, że:
i(n po i)=n*2n−1
Z góry dzięki za pomoc.
23 mar 23:21
PW: Mógłbyś chociaż tezę zapisać porządnie.
24 mar 09:23
wredulus_pospolitus:
a co to jest: i(n po i)

i*(n po i) = inpoi
24 mar 09:42
Vax: | | | |
Zapewne chodzi o ∑i=1n i* | = n*2n−1 |
| | |
Załóżmy, że mamy n osób i chcemy wybrać pewną grupę k osób (k ≥ 1), w której jedna będzie
liderem. Z jednej strony możemy wybrać jednego lidera na n sposobów, a następnie spośród
pozostałych n−1 osób grupę ludzi można wybrać na 2
n−1 sposobów (dla każdej osoby albo ją
bierzemy albo nie), czyli można to uczynić na n*2
n−1 sposobów. Ale z drugiej strony możemy
to posumować ze względu na ilość osób która ma być w danej grupie, jeżeli ma być jedna osoba,
| | | | | |
to możemy ją wybrać na | = 1* | sposobów, jeżeli mają być dwie osoby, to możemy je |
| | | |
| | | |
wybrać na | sposobów i spośród nich któryś ma być liderem, może nim być albo pierwsza |
| | |
| | | | | |
albo druga wybrana osoba, czyli mamy 2* | możliwości, dla grupy 3 osobowej mamy 3* | |
| | | |
| | | | | |
możliwości itd.. aż dla n osób mamy n* | . Skąd istotnie ∑i=1n i* | = n*2n−1 |
| | | |
24 mar 10:24
PW: Śmiszne rozwiązanie, można powiedzieć że "zakręcone", podziwiam.
Myślę, że "normalnemu" studentowi wystarczy podpowiedzieć zastosowanie po prawej stronie wzoru
24 mar 10:43