zadanie
karola17: oblicz x jeżeli jedna przyprostokątna ma długość √3 − 1 a przeciwprostokątna ma długość √3
+ 1
x to długość drugiej przyprostokątnej jest to trójką prostokątny
23 mar 23:06
ICSP: Twierdzenie Pitagorasa załatwi sprawę. W czym problem ?
23 mar 23:06
Piotr:
Pan Pitagoras sie klania
23 mar 23:08
5-latek: Z twierdzwenia Pitagorasa
x2=(√3+1)2−(√3−1)2
potem wylicz z tego x
Mozezz tu skorzystac z ewzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
lub (a+b)2 =
i (a−b)2=
23 mar 23:10
karola17: wyszło mi że x2 = 4√3 jak z tego x wyciągnąć
23 mar 23:38
karola17: wyszło mi że x2 = 4√3 jak z tego x wyciągnąć
23 mar 23:38
Eta:
x>0 x2=4√3 ⇒x=24√3
23 mar 23:40
Piotr:
normalnie
x = 24√3 bo x > 0
23 mar 23:41
Eta:
23 mar 23:42
Piotr:
ojej, chwile sie spoznilem
23 mar 23:43
Eta:
Ważne,że odp. taka sama
23 mar 23:44