,
Piotr 10: Reszta z dzielenia wielomianu P(x)=x5+ax4+bx3+cx2+dx+1 przez dwumian (x−3) jest równa 1.
Wykaż, że jeśli liczby a,b,c,d są liczbami całkowitymi to wielomian P(x) nie ma pierwiastków
wymiernych.
P(x)=x5+ax4+bx3+cx2+dx+1
P(3)=1
243+81a+27b+9c+3d=0
Zakładam, że wielomian P(x) ma pierwiastki wymierne
Możliwymi pierwiastkami wymiernymi są '−1' , '1'
P(1)=0
1+a+b+c+d+1=0
a+b+c+d+2=0
P(−1)=0
−1+a−b+c−d+1=0
a−b+c−d=0
(*) a+b+c+d+2=0
(**)a−b+c−d=0 ⇒ a=b −c+d
(*) b−c+d+b+c+d+2=0
2b+2d+2=0
b+d = −1 ⇒ b = −1 −d
a=b−c+d= −1 −d−c+d= − 1 −c
243+81a+27b+9c+3d=0
243+81(−1−c)+27(−1−d)+9c+3d=0
243 − 81 −81c − 27 −27d+9c+3d=0
135 − 72c −24d =0 : 24
5.625 − 3c −d =0
5.625=3c+d
Wiemy, że c ⋁ d ∊ C, zatem Ls∊C , zas Ps=5,625
A zatem jest to równanie sprzeczne,
Więc wykonując ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku, że równość końcowa jest
fałszywa, a więc wielomian P(x) nie ma pierwiastków wymiernych.
Może ktoś sprawdzić ?
23 mar 23:05
Piotr 10: Hmm ?
23 mar 23:23
bezendu:
Ja robiłem inaczej
W(3)+W(1)+W(−1)=0
i żeby to była prawda to
P=P
N=N
W(1)=1+a+b+c+d+1=0
W(−1)=−1+a−b+c−d+1=0
W(3)=35+34a+33b+32c+3d+1=1
(35+1)+(34+1)a+(33+1)b+(32+1)c+(3+1)d+2=1
Tutaj same P a po prawej nieparzysta więc Fałsz
(35−1)+(34+1)a+(33−1)b+(32+1)c+(3−1)b+2=1
I znowu mam parzystę a po lewej nieparzystą więc fałsz
Może ktoś to oceni ?
23 mar 23:31
Eta:
Mogłeś dodać stronami równania:
P(3) i P(1) otrzymasz po lewej sumę liczb parzystych a po prawej
1 −−− sprzeczność
podobnie P(3) i P(−1)
23 mar 23:34
bezendu:
Czyli dobrze myślałem Eta ?
23 mar 23:35
Eta:
Baaardzo dobrze
23 mar 23:35
bezendu:
Nadzieja, że na maturze coś będzie ok
23 mar 23:37
Eta:
Będzie, będzie
23 mar 23:37
bezendu:
Ja liczę na dalszą pomoc z planimetrii i wyrozumiałość !
23 mar 23:41
Eta:
Musisz być
grzeczny
23 mar 23:41
bezendu:
Jestem grzeczny ?
23 mar 23:43
Eta:
Czasem nie
23 mar 23:46
bezendu: Bo nie lubię jak ktoś liczy na gotowca a nawet do teorii nie zajrzy
23 mar 23:47
Piotr 10: To w końcu mam to dobrze czy nie ?
24 mar 07:53
mietek: niegrzeczny jesteś... dosyć często...
piotrek pomysł ok rachunków nie sprawdzałem

24 mar 08:17
Mila:
23:05 dobrze, pomijając , że pomyliłeś strone lewą z prawą (na końcu).
Popatrz jak radzi Eta, mniej czasu zajmuje.
24 mar 15:07
Piotr 10: Ok, dziękuję pięknie

.
24 mar 15:43