wykaż że zahodzi...
Mutiny: hej mam wykazać następującą równość dla x>−1
| | 1−x | |
arctgx+arctg( |
| )=π/4 |
| | 1+x | |
pomysł jest by lewą stronę jak funkcję potraktować i ograniczyć jakoś...
można też pochodną i że to stałe jest ale nie mam pomysłu jak pokazać konkretną wartość
23 mar 22:23
Mutiny: i miało być dobre h tak nawiasem ale słabo mi się wcisnęło
23 mar 22:33
Maslanek: Tak jest
| | 1−x | |
Niech f(x)=arctgx+arctgx( |
| ) |
| | 1+x | |
Wtedy f'(x)=...=const. na pewnym przedziale
Liczymy f(x
0), gdzie x
0 należy do przedziału wyżej ^^
23 mar 22:40
PW:
| | 1−x | | 1−x | | π | | π | |
arctg |
| = a ⇔ tg a = |
| i a∊(− |
| , |
| ) |
| | 1+x | | 1+x | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
arctgx = b ⇔ tgb = x i b∊(− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
W takim razie
| | 1−tgb | | | | π | |
tga = |
| = |
| = tg( |
| −b) |
| | 1+tgb | | | | 4 | |
| | π | |
(zastosowaliśmy wzór na tg(α−β) dla α= |
| i β = b. |
| | 4 | |
Oznacza to, że
skąd
co należało wykazać.
23 mar 22:52
Mutiny: Dzięki wielkie za pomoc, nie pomyślałem w sumie by na tg zamienić

a liczenie pochodnej i przyrównywanie do zera jednak głupie było, wyszło mi x>−1 czyli dany
przedział
23 mar 23:00
Maslanek: No i dobrze. Tak miało wyjść.
Wtedy liczymy f(0) i na całym przedziale jest taka sama wartość.
23 mar 23:02
Mutiny: | | 1−tgb | |
ale chwila w tym wyrażeniu |
| =... dalej w mianowniku mamy tg π4 * tgb skąd |
| | 1+tgb | |
się to wzięło bo nie wiem zbytnio ? Możliwe że zamulam ale nie widzę tego przejścia...
@Maslanek prawda można w sumie i tak, skoro pochodna stale równa zero to wystarczy dowolny
argument brać i f od niego dzięki
23 mar 23:19
Mutiny: dobrze już widzę śmierć mózgu u mnie dziś
23 mar 23:41