wielomiany
Rafał: Witam. Wielomiany
5|x|+2|x|3≥0
Więc tak, rozważam dwa przypadki dla x mniejszych i wiekszych od 0
x∊(−∞, 0>
−5x−2x3≥0
x(−5−2x2)≥0
x=0 x2≠ − 5/2
x∊(0, +∞)
5x+2x3≥0
x(2+2x3)≥0
x=0 i x2≠−5/2
23 mar 22:19
ICSP: x ≠ 0
23 mar 22:19
ICSP: Zamiast rozważać przypadki włącz myślenie.
23 mar 22:20
Saizou :
x∊R

pomyśl nad sumę która jest po lewej stronie nierówności
23 mar 22:22
Rafał: x∊R −.− ide spac.... mam dosc
23 mar 22:22
ICSP: o
o Widziałem samą >
23 mar 22:24
Rafał: Wgl. mam problem z tymi zadaniami

Mam taki przykład
|x−2|
3−4|x−2|
2≤0
Przypadki bd dla liczby 2 ale cos robie to mi głupoty wychodzą
23 mar 22:37
ICSP: |x−2|3 ≤ 4|x−2|2
|x−2| ≤ 4 v x = 2
x ∊ (−2 ; 6)
23 mar 22:40
Rafał: Rozumiem!
23 mar 22:44
ICSP: a czy poradziłbyś sobie z podobnym przykładem ?
23 mar 22:45
Rafał: |x+1|3−3|x+1|2≥0
|x+1|≥3 v x=−1
x≤−4 ∧ x≥2
x∊(−∞,−4> u {−1} u <2, +∞)
:3
23 mar 22:53
ICSP: 
( x ≤ − 4 ∧ x ≥ 2 ) v (x = −1 ) − tak dla uściślenia
23 mar 22:55
Saizou :
można też analogicznie jednak trochę inaczej
lx+1l2(lx+1l−3)≥0
kiedy iloczyn jest większy bądź równy zeru?
lx+1l2≥0 i lx+1l−3≥0 lub lx+1l2≤0 i lx+1l−3≤0
23 mar 22:57
Rafał: teraz mam takie zadanie, chce wiedzieć czy dobrze robie
|x3−4x|>x3−4x
cos takiego mam że jeśli prawa strona będzie mniejsza od 0 to będzie to dla każdego x ∊ R
prawdą
No ale teraz musze kiedy prawa strona będzie większa od 0
x3−4x=x3−4x v x3−4x=−(x3−4x)
23 mar 22:59
Rafał: kompletnie źle... matko.. o czym ja mysle
23 mar 23:01
PW: Rzeczywiście źle, zadanie jest bardzo proste (sprawdza rozumienie pojęcia wartości
bezwzględnej).
Jeżeli u ≥ 0, to |u| = u (zadana nierówność nie jest spełniona).
Jeżeli u < 0, to oczywiście
|u| > u
(lewa strona dodatnia, prawa ujemna).
Należy zatem znaleźć takie x, dla których
x3 − 4x < 0,
to znaczy
x(x2−4) < 0
(x+2)•x•(x−2) < 0.
24 mar 14:12