pomocy
rusałka21 : dłuższa przekątna deltoidu ma długość 12 i tworzy z jego bokami kąty 30 stopni i 45 stopnie
oblicz
pole deltoidu
23 mar 21:57
agulka:

x+y=12
a=2x
Otrzymujemy ukł. równań:
x+y=12
a=2x=12(
√3−1)
P=6a=...
23 mar 23:12
Eta:

Inny sposób z trójkątów "ekierek"
x
√3+x= 12 ⇒ x(
√3+1)=12 ⇒ x= 6(
√3−1)
| | 2x*12 | |
P(deltoidu)= |
| = 12x = 72(√3−1) [j2] |
| | 2 | |
23 mar 23:21
rusałka21: wyszło mi 72√3 − 72 powinno byc dobrze ale mam pytanie bo wszystko rozumiem prawie tylko
końcówki nie rozumiem rozpoczynając od układów równań możesz mi wytłumaczyć
23 mar 23:29