prosze o szczegółowe wykonanie zadania krok po kroku :)
Ziomix: Określ dziedzinę funkcji f:
b)f(x)= U{
√3−x√x+4}
określ dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
b)f(x)=U{
√2x−3{2x+8}
przykłady b) to ułamki proszę o pomoc
23 mar 21:24
bezendu:
x+3≠0 i 2x+1≥0
23 mar 21:26
Hajtowy:
Mianownik ≠ 0
To co pod pierwiastkiem ≥ 0
Żadna filozofia
23 mar 21:30
Ziomix: Prosiłam o krok po kroku a nie wmawianie że to żadna filozofia , tak Hajtowy masz racje to
tylko matma..
23 mar 23:45
bezendu:
Napisałem Ci do punkt a) może rozwiążesz ? Czy Ci się nie chcę ?
b) x2−4≠0
(x−2)(x+2)≠0
23 mar 23:46
Ziomix: chcę , chcę się nauczyć .. chodzi o to że jak mam już to obliczone to jak napisać tą dziedzinę
funkcji , ja wiem że może to banalne pytanie ale po prostu chcę się poradzić czy robię te
zadania dobrze, a wstawiam je po to by sprawdzić czy zrobione mam tak samo a w tym pierwszym
a) jaka będzie końcowa odpowiedź? Df=?
23 mar 23:57
Piotr:
a jak Ty sądzisz ?
23 mar 23:59
Ziomix: moje rozwiązanie do a)
x+3≠0
x≠−3
2x−1≥0
2x≥1 \ 2
24 mar 00:06
Ziomix: dobrze?
24 mar 00:06
Piotr:
24 mar 00:07
Piotr:
nie sorry
24 mar 00:07
Ziomix: 
kurczę
24 mar 00:09
24 mar 00:09
5-latek:

| | 1 | |
jesli x≥ |
| to nie ten przedzial |
| | 2 | |
24 mar 00:09
5-latek: rozwiazania najlepiej rysuj sobie na osi liczbowej
24 mar 00:10
Ziomix: w takim razie co z tym −3?
24 mar 00:11
Piotr:
nic, nie miesci sie w przedziale x≥1/2 wiec nie musisz 'robic'
24 mar 00:12
Ziomix: Dziekuje wszytkim za pomoc
24 mar 00:13
Piotr:
juz wszystko wiesz ? to super
24 mar 00:14
Ziomix: czyli w drugim zadaniu a) to będzie wyglądało tak ?
x2−4≠0
x2≠4
x≠2 i x≠−2
Df= x∊R / {2} i {−2} ?
Miejsce zerowe:
3x−6=0
3x=6 / 3
x=2
x0 =2
24 mar 00:17
Ziomix: to już ostanie o co pytam , obiecuję
24 mar 00:18
Piotr:
dziedzina dobrze.
a miejsce zerowe... po co wyznaczales dziedzine ?
24 mar 00:20
Piotr:
przy odejmowaniu stosujemy znak \ .
24 mar 00:22
5-latek: Zasada jest taka \Najpierw okreslasz dziedzine
Chcac obliczyc miejsca zerowe przyrownujesz licznik do zera i sprawdzasz rozwiazanuia z
dziedzina
W tym przykladzie policzylas ze x0=2 ale 2 jest wyrzucona z dziedziny bo zeruje mianownik
wiec ta funkcja nie ma miejsc zerowych
24 mar 00:23
Ziomix: aaa ok , ok rozumiem mój błąd , czyli poprostu napisac że brak miejsc zerowych i starczy tak ?
24 mar 00:28
Piotr:
tak
24 mar 00:29
5-latek: Tak
Teraz zrob jeszce drugi przyklad z zadania nr 2 sprawdze
24 mar 00:30
Ziomix: Dobrze w takim razie na dziś koniec , dziękuję jeszcze raz za pomoc

!
24 mar 00:30
5-latek: Czesc
Piotr 
jestem zawsze o 1 minute spozniony
24 mar 00:31
Piotr:
hej ! Pod inny nickiem mnie nie poznajesz
24 mar 00:32
5-latek: Czyzby
Ajtek
24 mar 00:34
Piotr:
nie, nie. to ale mi dodales wiedzy

poszpieguj
24 mar 00:35
5-latek: tak mi przyszlo na mysl

Poszpieguje troche pozniej bo teraz zaraz czas spac
24 mar 00:39
Piotr:
pewnie jeszcze kilka razy pojawie sie pod starym nickiem

Dobrej nocy
24 mar 00:40
Ziomix: jutro wrócę i zrobię , dobranoc

, dziękuje za pomoc

! Kolorowych dla wszystkich
24 mar 00:44
Ziomix: Mam nadzieję że jeszcze zaglądniecie do mojego postu
24 mar 00:45