Wielomiany
Rafał: Witam! Wielomiany
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4−2mx
2=m
2−4 ma 3 różne rozwiązania?
Moim zdaniem będą to 2 wielomiany 2 stopnia, w którym 1 będzie miał Δ=0 i drugi Δ>0
Niestety nie wiem jak ruszyć z zadaniem
23 mar 21:22
Rafał28: wszystko na jedną stronę
x4 − 2mx2 − m2 + 4 = 0 (1)
t = x2
t2 − 2mt − m2 + 4 = 0 (2)
i myślimy;
Równanie (1) będzie mieć 3 różne rozwiązania, gdy równanie (2) będzie mieć dwa pierwiastki z
czego jeden z nich będzie równy 0 a drugi będzie dodatni.
23 mar 21:32
Rafał: Proszę dalej
23 mar 21:54
PW: Równanie 4. stopnia ma 3 rozwiązania − oznacza to, że wielomian
W(x) = x
4−2mx
2−m
2+4
ma 3 pierwiastki, w tym jeden podwójny − dobrze myślisz.
Podstawiamy x
2 = t ≥0
(1) t
2 − 2mt − m
2+4 = 0,
Δ = 4m
2+4m
2−16 = 8(m
2−2); Δ>0 ⇔ m
2−2>0 ⇔m<−
√2∨m>
√2. Dla takich m równanie (1) ma dwa
rozwiązania:
| | 2m−√8(m2−2) | |
t1 = |
| = m−√2(m2−2), t2 = m+√2(m2−2), |
| | 2 | |
co oznacza że
x
2 = m−
√2(m2−2) ∨ x
2 = m+
√2(m2−2).
Warunek istnienia 3 rozwiązań będzie spełniony, jeżeli jedna z liczb m−
√2(m2−2),
m+
√2(m2−2) będzie dodatnia, a druga równa zeru przy założeniu m∊(−
∞,−
√2)∪(
√2,
∞).
23 mar 21:55
Rafał: Wynik jest 2... tylko nie wiem jak do tego dojść...
Ogólnie, sam jak liczyłem to zatrzymałem się na przedziałach m<−√2∨m>√2. i dalej nie wiedziałem
jak ruszyć
23 mar 22:01
ICSP: Można próbować prościej :
Równanie : t2 − 2mt + 4 − m2 = 0 ma mieć pierwiastek t = 0 , zatem wyraz wolny tego
wielomianu musi być równy 0. Dostajemy równanie m2 = 4 skad m = 2 v m = −2. Drugi pierwiastek
musi być dodatni zatem m = −2 odpada. Dostajemy zatem, że jeżeli istnieje parametr m który
spełnia warunki zadania, to musi być on równy 2, Sprawdźmy :
x4 − 6x2 = 0
x2(x2 − 6) = 0
x = 0 v x = ± √6
Odp m = 2
23 mar 22:03
Rafał: Co za koleś!
23 mar 22:05
PW: Jak zwykle skomplikowałem niepotrzebnie (a teraz sobie przypominam, że sam kiedyś na to t=0
wpadłem i skleroza).
23 mar 22:08