Monotoniczność ciągów.
Mati: Zbadaj monotoniczność ciągów a
n= n
2 −5n
Odp. Ciąg nie jest monotoniczny... Dlaczego

?
23 mar 20:48
23 mar 20:49
Uczę się: nie ma stałego q lub r ?
23 mar 20:51
Mati: a
n+1 = (n+1)
2 − 5(n+1)= n
2+2n+1−5n−5=n
2−3n+1
Badam znak:
a
n+1 − a
n = n
2−3n+1−n
2+5n=2n+1
Dobrze
23 mar 20:58
Mati:
23 mar 21:08
5-latek: zle policzony wyraz an+1 a co za tym idzie roznica an+1−a−n
23 mar 21:19
Mila:
an+1=n2−3n−4
an+1−an=n2−3n−4−n2+5n=2n−4
2n−4>0
2n>4
n>2
Ciąg nie jest monotoniczny.
23 mar 21:21
5-latek: maly chochlik (roznica an+1−an ma byc
23 mar 21:22
5-latek: Dobry wieczor
Milu
23 mar 21:23
Mila:
Witaj, jak zdrówko, nie wiesz co u Krystek?
23 mar 21:25
5-latek: U mnie troche jest lepiej
Nie wiem co u Krystek na razie nie odpisuje .
Postaram sie jeszce do niej dzisiaj napisac
23 mar 21:29
Mila:
Dziękuję
Antek.
23 mar 21:38