pna
bezendu:
Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu P jest równa α . Oblicz promień
okręgu wpisanego w ten trójką
jak z tego co mam wyliczć boki ?
23 mar 20:45
Piotr 10: No masz pole i kąt między ramionami więc mozesz wyliczyc dlugosc raomienia
23 mar 20:47
bezendu:
Żebym wiedział jak ? Można dalsze wskazówki ?
23 mar 20:48
Piotr 10: | | 1 | |
P= |
| a*b*sinα znasz taki wzór na pewno  |
| | 2 | |
23 mar 20:49
Piotr 10: Masz w tablicach maturalnych go
23 mar 20:49
bezendu:
No znam ten wzór. Ale w planimetrii totalnie się nie mogę odnaleźć
23 mar 20:51
Piotr 10: Spoko, też tak mam

. Spokojnie
23 mar 20:52
bezendu:
Wątpię czy Ty tak masz.
23 mar 20:54
Piotr 10: Ja na próbej maturze z poziomu podstawowego siedziałem nad jednym zadaniem z geometrii godzinę
i udało się zrobić
23 mar 20:54
Jędruś: możesz też skorzystać z wzoru na pole trójkąta P = 1/2 * a*b*sinα (a,b boki, α − kąt między
tymi bokami. Dla równoramiennego P = 1/2 * a
2*sinα a−ramię. Podstawę z funkcji tryg. i już
masz

!
23 mar 20:55
Mila:
Rysunek, zaznaczyc co jest dane.
Zastanowić się jak można obliczyć pole i porównać z obliczonym P.
Co z tego mozna otrzymać?
Ob=2b+a
23 mar 20:55
bezendu:

Z obwodu można wzór Herona
23 mar 20:59
Piotr 10: bezendu kąt alfa jest między bokami AC i BC
23 mar 21:00
bezendu:
23 mar 21:00
bezendu: ?
23 mar 21:21
Mila:
| | 1 | |
P= |
| b2*sinα stąd liczysz b |
| | 2 | |
Zostaje Ci do obliczenia a. Kombinuj. Narysuj wysokość opuszczoną na AB.
23 mar 21:24
bezendu:
23 mar 21:30
Mila:
No , policzyłeś?
23 mar 21:37
23 mar 21:39
Mila:
To przecież ja Ci podpowiedziałam, dalej, co możesz obliczyć z tego i ΔCDB?
23 mar 21:42
23 mar 21:44
Mila:
Dalej, brakuje Ci a.
23 mar 21:45
bezendu:
A jak to a wyznaczyć ?
23 mar 21:48
Piotr 10: np tw kosinusów
23 mar 21:52
bezendu:
Wyjdzie kąt półówkowy?
23 mar 21:53
Eta:
Achh
| | α | | |DB| | |
sin |
| = |
| ⇒ a=......... |
| | 2 | | |BC| | |
23 mar 21:55
Mila:
I co Ci przeszkadza połówka kąta, albo jak radzi Piotrek, ale to więcej trudu?
23 mar 21:56
bezendu:
Co ahh ? Moja wina, że nie mam talentu ? Nie każdy to Piotr czy Saizou
23 mar 21:57
Eta:
ok
23 mar 21:58
bezendu:
Dziękuję, resztę już wyliczę.
23 mar 21:59
bezendu:
Policzone. Jakie jeszcze mam zadania robić, żeby to sprawniej szło bo już nie wiem ?
23 mar 22:10
Mila:
Bryły obrotowe.
23 mar 22:12
bezendu:
Z walca to zostały mi dwa zadania, stożek kończę i zostaną tylko jeszcze ostrosłupy i
graniastosłupy.
Ale chodzi o planimetrię bo na maturze są dwa zadania 1 dowód+ oblicz coś
23 mar 22:16