Bryły obrotowe
Emre: Pomoc, pliss
przekątna przekroju osiowego walca ma długość 15 cm i tworzy z jego podstawą kąt α.Oblicz
objętość tego walca,jeśli wiadomo że cosα=0.6
23 mar 20:26
Studentka z PW: Wyobraźmy sobie trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątną jest przekątna przekroju
osiowego, jednym ramieniem wysokość walca a drugim podwojony promień podstawy. Wtedy nasz cosα
to tak naprawdę stosunek podwojonego promienia podstawy do przekątnej(ramię przy alfa do
przeciwprostokatnej), czyli:
2r/15=0.6
2r=9
r=4.5
Aby policzyć objętość, potrzebujemy jeszcze wysokości walca. Wyznaczamy ją z tw. Pitagorasa w
naszym trójkącie prostokątnym. Podstawiamy otrzymane wielkości pod wzór na objętość i koniec
zadania
23 mar 21:10