Oblicz pole prostokąta
baldio : Witam
proszę o pomoc
Przekątna prostokąta tworzy z jednym z jego boków kąt o mierze alfa .Oblicz pole prostokąta
23 mar 20:19
PW: Nierozwiązywalne.
23 mar 21:14
baldio: nie wiem takie zadanie dostałem od nauczyciela i też mi sie zdawało że nie ma jak to obliczyć
ale dzięki za informację
23 mar 21:22
Bogdan:

Nie podałeś
baldio danych w zadaniu.
Jeśli dane jest d − długość przekątnej i miara kąta α to a = d*cosα i b = d*sinα
| | 1 | |
Pole prostokąta P = ab = d2sinα cosα = |
| d2sin2α |
| | 2 | |
23 mar 21:47
baldio : nie podałem bo żadnych danych nie ma tylko ma takie polecenie co wyżej zamieściłem nic więcej
nie piszę
23 mar 21:55