Dla jakich wartości parametru m proste l1 i l2 są równoległe?
matma: Dla jakich wartości parametru m proste l1 i l2 są równoległe?
a) l1: |2m − 6|x − 3y +3 = 0, l2: y= 14 |3−m|x
kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, pomoże ktoś?
23 mar 20:01
5-latek: A moze na poczatek napisz warunek kiedy dwie proste sa rownolegle
23 mar 20:03
anita22: jak dla mnie 2m−6=1/4 *(3−m) współczynnik przy x misi być taki sam
23 mar 20:04
matma: no kiedy mają równe współczynniki kierunkowe
23 mar 20:04
anita22: jeżeli proste są równoległe to a1=a2
23 mar 20:06
matma: no tak, ale co dalej?
23 mar 20:08
anita22: rozwiąż to równanie, jak masz wynik to sprawdź
23 mar 20:09
matma: podstawiając do wzoru y = ax + b?
23 mar 20:12
anita22: nie po prostu z 2m−6=1/4*(3−m) wylicz m
23 mar 20:13
23 mar 20:13
matma: wychodzi m = 634
23 mar 20:17
anita22: mi 3 hmmmm masz odpowiedź poprawną do tego
23 mar 20:20
matma: ma wyjść m = 3
23 mar 20:20
matma: mogłabyś napisać jak to obliczałaś, bo chcę sprawdzić mój błąd

?
23 mar 20:21
anita22: 4(2m−6)=3−m
8m−24=3−m
9m=27
m=3
23 mar 20:22
matma: mogłabyś mi wytłumaczyć jak doszłaś do tego żeby wyznaczyć właśnie takie równanie? w sensie to
2m−6=1/4*(3−m)
23 mar 20:25
anita22: skoro proste są równoległe to te liczby które są przy x (a) muszą być takie same więc wzięłam
to co stoi przy x w obu prostych i przyrównałam do siebie
23 mar 20:27
matma: dziękuję
23 mar 20:30
anita22:
23 mar 20:30
pigor: ..., proste l
1: |2m−6|x−3y+3= 0, l
2: y=
14|3−m|x /*4 ⇔
⇔ l
1:
2|m−3|x−3y+3= 0, l
2:
|m−3|x− 4y=0 są
równoległe ⇔
⇔
wektory [2|m−3|,−3] || [|m−3|,−4] ⇔ 2|m−3|*(−4)−(−3)|m−3|= 0 ⇔
⇔ −8|m−3|+3|m−3|= 0 ⇔ −5|m−3|=0 ⇔ ⇔ m−3=0 ⇔
m=3 . ...
23 mar 20:34