Narysuj wykres funkcji.
PaniE: Może mi ktoś wyjaśnić, jak narysować wykres funkcji y=√x+2−1?
Ja zrobiłam najpierw wykres funkcji y=√x a potem przesunęłam w lewo o dwa i w dół o jeden.
Czy to co zrobiłam, to poprawne czynności? Jeżeli nie, to proszę o wytłumaczenie
23 mar 19:55
PaniE: pomoże ktoś? Pilne?
23 mar 20:12
bezendu:
Najpierw do wyznacz dziedzinę
23 mar 20:12
PaniE: pytam się jak mam to zacząć. rozpisałam tabelę dla przykładowych argumentów większych lub
równych zero tj. y=√x dla 0 wynosi 0, dla 1 to 1, dla 4 to 2, dla 9 to 3 i dla 16 to 4 I
narysowałam ten wykres funkcji y=√x i potem przesunęłam o dwa w lewo i potem o 1 w dół i
pytam, czy to jest poprawne wykonanie polecenia...
23 mar 20:17
5-latek:

Tak wyglada ten wykres
Jesli masz taki to wykonalas przesuniecia wykresu y=
√x wzdluz osi Ox i Oy prawidlowo
23 mar 20:22
Uczę się: Wydaje mi się że tak, jednak dziedzina też jest ważna
x+2≥0
23 mar 20:23
5-latek: Napisala przeciez z edla argumentow (czyli x ow>=0 ) zrobila tabelke
23 mar 20:25
PaniE: czyli to co otrzymałam to jest poprawny wykres y=√x+2−1? zgadza sie?
23 mar 20:28
5-latek: tak
23 mar 20:29