Liczby Zespolone
Matt: | | π | | π | |
Witam jak obliczyć (cos |
| − sin |
| )16 z pomocą wzoru de Moivre'a |
| | 5 | | 5 | |
23 mar 19:19
Matt: | | π | | π | |
(cos |
| −isin |
| )16 mały błąd się wkradł |
| | 5 | | 5 | |
23 mar 19:24
Krzysiek: =(cos(−π/5)+isin(−π/5))16
i skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
23 mar 19:30
Matt: No tak ale zgodnie ze wzorem zn = rn(cosnφ + isinnφ)n z kąd mam pobrać r ?
23 mar 19:38
Krzysiek: a stąd,że (cos(...)+isin(...))=1*(cos(...)+isin(...))
więc r=...
23 mar 19:41
Matt: a no tak boże co za gafa całkowicie mi to wyleciało z głowy dzięki za pomoc
23 mar 19:45