wskaż prostą równoległą do prostej
patt: wskaż prostą równoległą do prostej 34x − 43y + 8 = 0
23 mar 19:13
Marcin: Wyznacz y, potrafisz?
Czy może czekasz na gotowca?
23 mar 19:14
Bogdan:
o, tam jest
23 mar 19:14
patt: chce żeby mi ktoś z tym pomógł, Marcin
23 mar 19:16
Marcin: Witaj Bogdanie
23 mar 19:16
Marcin: Podpowiedziałem. Wyznacz y.
23 mar 19:17
patt: no wiem, że trzeba wyznaczyć y tylko gubię się w pewnym momencie i nie bardzo wiem co zrobić.
− 43y = −8 − 34x / : 43
y = ... ?
23 mar 19:18
23 mar 19:23
Bogdan:
Witaj
Marcinie
23 mar 19:25
patt: w odpowiedziach mam:
−9x + 16y =0
23 mar 19:27
Marcin: 16y=9x+96
Twoja prosta ma postać
16y=9x+16b
23 mar 19:31
patt: skąd z 96 zrobiło Ci się 16b? ;
23 mar 19:53
Marcin: Bo ja nie wiem przez jaki punkt ma przechodzić Twoja prosta. Znam tylko jej współczynnik
kierunkowy.
Miałeś jakieś odpowiedzi do tego? A może miałeś podane, że ma przechodzić przez środek układu
współrzędnych?
23 mar 19:58
matma: nie, miałam tylko tą treść którą wcześniej napisałam i odpowiedzi ABCD i podałam Ci jaka ma być
poprawna
23 mar 20:03
pigor: ..., twoja prosta to
34x−43y+8= 0 /*(−12) , a pytanie jest testowe
i koniecznie powinnaś podać nam (niestety tobie się nie chciało) wszystkie możliwe
odpowiedzi spośród których szukalibyśmy tej (może tych bo nie wiem czy więcej,ale
tego też nie piszesz

) odpowiedzi poprawn−ej(ych)
w postaci ogólnej jest ⇔
−9x+16y −96= 0 , a stąd widać już dlaczego
prosta
−9x+16y= 0 jest do niej równoległa, ano bo ich wektor normalny (prostopadły
do nich) jest ...

tu i tam taki sam
23 mar 20:16
Marcin: Nie podałaś mi odpowiedzi, które były tutaj konieczne. Nieładnie!
23 mar 20:18