llll
janosik: mam pytanie do zadania: W ostrosłupie, którego podstawą jest trójkąt równoboczny i boku a,
jedna z z krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy.Dwie pozostałe krawędzie tworzą z
podstawą kąty o mierze β. Znajdź pole największej ściany bocznej oraz tanges kąta nachyleia
tej ściany do płaszczyzny podstawy.
otoz w zadaniu jest napisane:
"Dwie pozostałe krawędzie tworzą z podstawą kąty o mierze β"
Moze ktos mi to wyjasnic, dlaczego kąt nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy, to
kat miedzy krawedzia boczna a krawedzia podstawy? tak jest zaznaczony w odpowiedziach... Ja
zawsze myslalem ze miedzy krawedzia boczna a wysokoscia podstawy...
23 mar 19:07
dero2005:

Kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy jest to kąt pomiedzy tą krawędzią a jej rzutem
prostopadłym na podstawę. W tym przypadku tym rzutem prostopadłym na podstawę jest krawędź
podstawy
23 mar 19:24
Bogdan:
| | 1 | | H | |
w = |
| a√3, H = a*tgβ, tgα = |
| |
| | 2 | | w | |
23 mar 19:24
janosik:
23 mar 19:48