Pozostałe pierwiastki wielomianu
nickiel: Witam, jak mam podane dwia pierwiastki wielomianu, jak znaleźć pozostałe? Da się to zrobić
hornerem?
np. Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+7x2−36. Znajdź pozostałe pierwiastki.
Ja robiłem tak że podstawiałem do hornera 2, i z wyniku liczylem pierwiastki, tak samo z −3, i
w dwóch wynikach wyszło −6 ale co z pozostałymi?
23 mar 18:30
filip: wielomian 3 stopnia ma 3 pierwiastki

mogłeś to zrobić tak: w(x)=(x−2)(x+3)(x−a) ,w(2)=0
wstawiasz 2 za x i liczysz a czyli pierwiastek. Ale pewnie wyjdzie to samo co hornerem.
23 mar 18:40