Rozwiąż nierwóności
aleńka: Rozwiąż nierówności:
a) 2x3 − 3x2 − 32x +48 > 0
b) (x3−1)(x2−1)(6−2x)≤0
c)x3−21x−20>0
23 mar 18:28
ja: x2(2x−3)−16(2x−3)>0 dalej licz
23 mar 18:31
aleńka: odpowiedź do a: x ∊ (−4,3/2) i (4,+
∞)? pomożesz z b i c?
23 mar 18:34
picia:
a) pogrupuj wskazowka : 32/16 = 2 , 48/16=3
b) w czym problem ?
c) w(−1)=0
23 mar 18:34
aleńka: b) x=1, x=1, x=3 . i nie wiem czy jak mam dwa takie same pierwiastki (jedynki) to coś się
zmienia w odpowiedzi, czy gdzieś należy odbić wykres
23 mar 18:36
picia:
b) źle
x2−1 = (x−1)(x+1)
23 mar 18:37
aleńka: ok, ale i tak mam 2 pierwiastki = 1
23 mar 18:39
picia:
tak ale nie wymienilas wszystkich pierwiastkow. tam gdzie krotnosc pierwiastka jest parzysta to
odbijamy.
23 mar 18:40
aleńka: dziękuję ślicznie
23 mar 18:50
picia:
23 mar 18:52