| sin2 α−2 cos α | |
| tg α |
| sinx | ||
tgx= | i jedynka trygonometryczna | |
| cosx |
| y | ||
tg α = 4 = | ⇒ y = 4 , x = 1 | |
| x |
| y | 4 | 16 | ||||
sin α = | = | ⇒ sin2α = | ||||
| r | √17 | 17 |
| x | 1 | |||
cos α = | = | |||
| r | √17 |
| sin2α − 2 cos α |
| 4 | 1 | |||||||||||||||||||
= | = | − | = | |||||||||||||||||||
| tg α | 4 | 17 | 2√17 |
| 4 | √17 | 8 | √17 | 8 − √17 | ||||||
= | − | = | − | = | ||||||
| 17 | 34 | 34 | 34 | 34 |
| y | ||
tg α = 4 = | ⇒ y = 4 , x = 1 | |
| x |
| y | 4 | 16 | ||||
sin α = | = | ⇒ sin2α = | ||||
| r | √17 | 17 |
| x | 1 | |||
cos α = | = | |||
| r | √17 |
| sin2α − 2 cos α |
| 4 | 1 | |||||||||||||||||||
= | = | − | = | |||||||||||||||||||
| tg α | 4 | 17 | 2√17 |
| 4 | √17 | 8 | √17 | 8 − √17 | ||||||
= | − | = | − | = | ||||||
| 17 | 34 | 34 | 34 | 34 |