ciągi
miki: zależy mi tylko na odpowiedziach bo chciałbym wiedzieć czy dobrze rozwiązuję, z góry wielkie
dzięki za poświęcony czas

Zadanie 1.
Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym a
3=15 oraz a
7=3 . Oblicz:
a) różnicę ciągu,
b) pierwszy wyraz tego ciągu,
c) wzór ogólny ciągu arytmetycznego,
d) sumę dziewięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
Zadanie 2.
Między liczby
94 i
827 wstaw cztery liczby tak, aby wraz z podanymi tworzyły ciąg
geometryczny.
Zadanie 3.
Dany jest ciąg arytmetyczny o wzorze ogólnym a
n=3n−1 . Oblicz sumę wyrazów od dziesiątego do
dwudziestego.
Zadanie 4.
Drugi, szósty i ostatni wyraz ciągu arytmetycznego wynoszą odpowiednio 2, 22 i 222. Znajdź
pierwszy wyraz i liczbę wszystkich wyrazów.
Zadanie 5.
Pewien pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach, z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 50 zł. Ile wynosiła pierwsza, a ile ostatnia rata?
Zadanie 6.
Dla jakich wartości x liczby 2 x−2 , x+2 , 8 w podanej kolejności tworzą malejący ciąg
geometryczny.
Zadanie 7.
Ile liczb trzeba wstawić między liczby 16 i 250, aby otrzymać ciąg arytmetyczny, którego suma
wynosi 1995?
Zadanie 8.
W ciągu geometrycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma pierwszego i środkowego wyrazu równa
się 17, a suma środkowego i ostatniego wynosi 272. Znajdź wyraz środkowy i wyrazy krańcowe
tego ciągu.
Zadanie 9.
Co się bardziej opłaca:
1) rozpocząć oszczędzanie od 1 zł i oszczędzać przez 10 dni wrzucając do skarbonki codziennie
kwotę dwa razy większą niż dnia poprzedniego,
czy
2) rozpocząć oszczędzanie od 10 zł i oszczędzać przez 13 dni wrzucając do co skarbonki
codziennie kwotę o 10 zł większą niż dnia poprzedniego?
Odpowiedź poprzyj obliczeniami.
Zadanie 10.
Piłka odbija się od ziemi, osiągała za każdym razem
23
poprzedniej. Jak wysoko wzniosła się piłka po
pierwszym uderzeniu, jeśli po szóstym odbiła się na wysokość 32 cm?
Zadanie 11.
Trzy liczby, których suma jest równa 93, tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby stanowią
pierwszy, drugi i siódmy wyraz pewnego ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby.
Zadanie 12.
Iloczyn wyrazu pierwszego i szóstego malejącego ciągu arytmetycznego jest równy 100, a przy
dzieleniu wyrazu drugiego przez wyraz szósty otrzymujemy 3 i resztę 2. Wyznacz ten ciąg i
oblicz, o ile jest mniejsza suma 200 kolejnych początkowych wyrazów ciągu o numerach
parzystych od sumy 200 kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
Zadanie 13.
Ania postanowiła codziennie uprawiać aerobik. Ustaliła, że pierwszego dnia będzie ćwiczyła 15
minut, a każdego następnego dnia czas uprawiania aerobiku będzie zwiększać o 5 minut.
a) Którego dnia Ania będzie ćwiczyć 1,5 godziny?
b) Ile kcal w sumie spali Ania od dnia pierwszego do dnia obliczeniowego w p. a), jeżeli
średnio w
czasie 1 godziny aerobiku spala się 300 kcal?
Zadanie 14.
Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, dla którego S
n=6n
2, gdzie S
n oznacza
sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.