sinα, 3/4 ,cosα -
Damian: sinα, 3/4 ,cosα − > w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sinα + cosα
Macie jakiś pomysł ? meczę się z tym i nic mi nie wychodzi, a wydaje się dość proste.
doszedłem do czegoś takiego sin2α = 9/8 ale to mi nic nie daje
23 mar 17:35
Damian: może zapisać to tak że sinα = a/c a cosα= b/c ale to też nic chyba nie da
23 mar 17:37
razor: sin2α nie moze sie rownac 9/8 bo sinus przyjmuje tylko wartosci ze zbioru <−1,1>. Jestes pewien
ze dobrze przepisales zadanie?
23 mar 17:41
Damian: polecenie jest ok, a sin2α = 18/32

zle wymnożyłem
23 mar 17:43
Damian: (3/4)2 = sinαcosα / x 2
18/32 = 2 sinαcosα
18/32 = sin2α
23 mar 17:44
razor: | | 3 | | 9 | |
sinα * cos α = ( |
| )2 = |
| |
| | 4 | | 16 | |
sin2α = {9}{8}
α ∊ Φ
23 mar 17:45
Damian: sorry czyli było dobrze już sie zakręciłem
23 mar 17:46
Damian: to jest zadanko z matury więc raczej nie ma tu błędu..
23 mar 17:47
razor: z jakiej matury?
23 mar 17:47
Damian: oke poznan
23 mar 17:47
razor: daj linka
23 mar 17:49
23 mar 17:52
Damian: z 2/3
23 mar 17:52
razor: z 2/3 juz da sie zrobic. moze zle przepisales?
23 mar 17:53
Damian: mam przed sobą arkusz i jest 0,75 czyli 3/4
23 mar 17:55
23 mar 18:00
Damian: zad.4
23 mar 18:01
23 mar 18:12