styczne
Uczę się: Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu o równaniu: x
2+4x+y
2−6y=7 nachylonych do osi OX
pod takim kątem α, ze sinα=−2cosα
Obiczyłem już środek okręgu i r
S=(−2,3)
r=2
√5
oraz, że a=−2
y=−2x+b
co dalej
23 mar 17:04
bezendu:
rozwiązać rówanie sinα=−2cosα
23 mar 17:06
marta:
Odległość "d" środka S od stycznej = r
d=........
23 mar 17:07
Janek191:
Wstaw y = − 2 x + b do równania x2 + 4 x + y2 − 6 y = 7
Oblicz Δ
Δ = 0
23 mar 17:11
marta:
To drugi sposób, jaki podaje Janek
23 mar 17:15
Uczę się: bezendu to właśnie z tego wychodzi
tgx=−2
a tgx = a
23 mar 17:15
Uczę się: janek, z tego wychodzi:
a=5
b=2b+b
2+12
c=−6b−7
i z tego Δ
23 mar 17:19
marta:
y=−2x+b ⇒ 2x+y−b=0, S(−2,3) , r=2
√5
| | |2*(−2)+3*1−b| | |
d= |
| = 2√5 |
| | √ 5 | |
|b+1|=10 ⇒ b=........ v b=........
23 mar 17:26
Uczę się: b=9
b=−11
tylko czemu mi z rozwiązania tego równania wyszło
|−1−b|=10
?
23 mar 17:36
bezendu:
|x−y|=|y−x|
|−1−b|=|b+1|
23 mar 17:42
Uczę się: ok dzięki
23 mar 17:45