rowanie prostej rownoleglej
goska: Witam mam prośbę. Jest ktoś to wytłumaczy mi jak mam napisać równanie prostej równoległej do
prostej k i przechodzàcej przez punkt P.
Robiłam pod wzór y=ax+b ale okazalo sie w odpowiedziach,że źle ( ze pod ax+by+c=0)
prosta k : 2x+y−3=0. P =(−1,2)
23 mar 16:52
J: 2(−1) + 2 + C = 0 ⇔ C = 0 , czyli prosta 2x + y = 0
23 mar 16:55
goska: x+y−1=0
Taka jest odpowiedź....
Jak to obliczyc ?
23 mar 16:56
anita22: skoro są równoległe to prosta równoległa nazwijmy ja l : y=−2x+b podstawisz współrzędne punktu
P i wyliczasz
23 mar 17:00
J: Prosta x + y − 1 = 0 nie jest równoległa do prostej 2x + y − 3 = 0
23 mar 17:01
Janek191:
Lub tak :
k : 2 x + y − 3 = 0 ⇒ y = − 2 x + 3
y = − 2 x + 3 P = ( − 1; 2)
y = − 2 x + b − równanie kierunkowe prostej równoległej do prostej k
więc
2 = − 2*(−1) + b
2 − 2 = b
b = 0
y = − 2 x
lub
2 x + y = 0
========
23 mar 17:01
J: Już Ci napisałem, szukana prosta to: 2x + y = 0
23 mar 17:02
goska: To skąd to x+y−1=0 ?
23 mar 17:05
anita22: a na dobre odp patrzysz ? albo źle dane podałaś do zadania
23 mar 17:07
J: Prosta x + y − 1= 0 przechodzi przez punkt P(−1,2) , ale nie jest równoległa do danej
23 mar 17:09
goska: no tak. Koleżanka zle mi podala dane bo to są do prostej prostopadlej.
A do prostej rownoleglej beda x+y+1=0 i P=(2,−1)
23 mar 17:11
anita22: więc y= −x−1 jak prostopadła to prosta l jest y=x+b i podstawiasz wsp punktu P
23 mar 17:14
marta:
2(x−xP)+(y−yP)=0 ⇒ 2x+2+y−2=0 ⇒ y=−2x
23 mar 17:17
goska: no ja nie rozumiem.
moze to ktos krok po kroku rozpisac ? Zebym chociaz polowe zrozumiala...xd
23 mar 17:18
ROBERT LEWANDOWSKI: nikt ci nie pomoże haha
23 mar 17:32
Christiano Ronaldo : ja jej pomogę
23 mar 17:37
Lionel Messi: i tak jestem najlepszy
23 mar 17:38
J: | | 1 | |
Jeżeli masz prostą o równaniu: y = ax + b, to prosta prostopadła ma równanie: y = − |
| + k |
| | a | |
| | 1 | |
i jesli przchodzi przez punkt P(m,n) to n = − |
| m + k i stąd obliczasz k. |
| | a | |
23 mar 17:38
ROBERT LEWANDOWSKI: chyba w snach!
23 mar 17:49