matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
oktawia:
(
√
2n
2
− n
−
√
2n
2
+ 3n +4
)
23 mar 16:44
Janek191:
a
n
=
√
2n
2
− n
−
√
2 n
2
+ 3n + 4
=
2n
2
− n −( 2n
2
+3n + 4)
=
=
√
2n
2
−n
+
√
2n
2
+3n + 4
− 4n −4
=
=
√
2n
2
−n
+
√
2n
2
+ 3n + 4
− 4 −
4
n
=
√
2 −
1
n
+
√
2 +
3
n
+
4
n
2
więc
− 4 − 0
−4
lim a
n
=
=
= −
√
2
√
2 − 0
+
√
2 + 0 + 0
2
√
2
n→
∞
23 mar 16:54